miércoles, 28 de julio de 2010

CAPAFONTS: ESGLESIA, BARRULLES, LLUDRIGA i GRALLES

















L' Església parroquial ( veure última fotografia ) és d'estil neoclàssic. Té bplanta de creu llatina, amb tres naus, la del mig més alta, i cúpula. La façana és l'element més remarcable del temple parroquial. A la fornícula central hi ha la imatge de la Mare de Déu. L'altar major, com l'església, estàn dfedicats a l'Assumpció de la Mare de Déu, amb un mural pintat al fresc que ocupa tot el pany de la pared de l'absis, obra del pintor alcoverenc Laureà Català.
Hem de fer menció especial de les tres campanes: la gran, dedicada a Santa Maria, i la que toca les hores, pesa aproximadament 250 quilos; la mitjana, dedicada a Sant Marc, i que toque els quarts, pesa uns 180 quilos; i la més petita, dedicada a Santa Bárbarà, pesa uns 110 quilos. La festa major es el 15 d'agost. El dia 24 de juliol es realitza el tast de la mel visitan les arneres de pedra; el 25 de juliol la cursa de Muntanya " Ermita de Barrullés " recorren una distància de 9.300 metres per un paratges maravellosos; i el 31 de juliol la festa dels Sants Abdón i Senen que inclou una fira molt ben organitzada d'oficis tradicionals de la pagesia d'aquelles encontrades
Enmig dels afrans , les cingleres, els espadats i les barrancades, no gaire lluny dels Motllats i a dos quilòmetres de Capafonts, en un bel i frondós paratge, hi ha l'Ermita dedicada a la Mare de Déu de Barrullés ( veure penúltima fotografia ), que pren el nom de la partida del terme on està edificada.
Al voltant de l'Ermita hi ha una bona esplanada amb taules, on es poden fer menjars populars i allí s'inicia la tradicional " Cursa de Muntanya ". Segons la tradició el juny de 1.686 una plaga de langostes i de papallones , que tenian un radi d'accio de 12 Km., desvastaren per complert aquells camps. Fou la Verge de Barrullés la que foragità tots aquells animalons.
La Mare de Déu de Barrullés, segons mossèn Isidre Saludes, " està dreta i té el Nen Jesús assegut sobre el braç esquerre; porta una corona - diadema de la mateixa escultura. L' Infant , sense corona, té els cabells arrissats i pentinats. El mantell de la Verge , que li cobreix el cap sota de la corona, pel costat dret li cau gairabé fins al peus i el recull amb la mà esquerra a l'alçada del peus del Nen ". La imatge es d'alabastre policromat i datada en el segle XV. Dita imatge ara és en un altar de la parròquia i a l'ermita hi ha una reproducció.
Posaré unes estrofes de l'AVE a la Verge de Barrullés: " La vall de Barrulles s'enjoia de flors per rebre la Imatge Regina dels cors. Vessant gentilesa, com gràcil espill , somriuen al poble la Mare i el Fill. La font juganera salmeja cançons i amb ella les canta, gentil, Capafons. Les serres que l'envolten i llurs espadats, el ecos escampen dels himnes sagrats. De nit les estrelles responen el cant, que els ve de Gallarda i el pic Orandan. Els rius i fontanes els fan bell acord guarnint les riberes de flors i verdor. Si el camp la secada merceix els sembrats, amb pluja gemada regueu nostres blats. Per PASQUA FLORIDA venim fins a Vós amb flors en els llavis i musica als cors. PAGESA I PASTORA sigueu nostre nord com mística Aurora meneu-nos al Port. ".
" .
La tercera fotografia es la Font de la LLúdriga ( en castellà nudria ) indret on neix el riu Brugent. La llúdriga es un mamifer carnivor. d'activitat nocturna i crepuscular. D'un metre de llargada, orelles petites, cos prikm, potes curtes i la cua cònica que utilitza com a timó. Adaptada a la vida aquàtica - pot submergir-se fins a cinc minuts- viu a la vora dels rius i es nodreix de peixos. Necessiten aigües netes, aliment abundant, cobertura vegetal i caus propers als marges . La llúdrga es un lloc extremadament esponerós i amb una claretat esfereïdora. La textura de l'aigua en moviment es formidable veien les seves escumes sadoses. Veritablement es respira un ambient misteriós i oníric.
La segona fotografia es de la Cova de les Gralles . Es tracta d'una cova oberta per l'aigua del torrent de la Font Nova, un anfiteatre naturalo tancat per una cúpula semiesfèrica a uns 60 metres del sol ( terra). Es un dels espais més captivadoras de les muntanyes de Prades.Es tracta d'una enorme balma semblant a un auditori, amb capacitat per més de 100 persones, que crea un ambient grandiós alhora que íntim, un espai de difícil comparació.
La primera fotografia es del riu Brugent , ànima i espill de Capafonts. Pots caminar per un itinerari fantàstic enmig d' un bosc espés i verd ( un bosc de fades ) que ens porta per deics, salts d'aigua i gorgs. Diversos barrancs i rieres , de poc cabal, aboquen l'aigua al curs del Brugent. Abans han excavat profundament les roques dibuixant salts, balmes gegantines( com la Cova de les Gralles), coves intigrants ( com la cova de Grèvol) i ponts fantàstics de pedra , com la Roca Foradada ( des d'on es pot fer una fotografia espectacular de Capafonts ) o el pont de Goi.
Vull finalitzar amb unes estrofes d'autor anònim que diuen : " Els teus paratges són bons com la coca i la magrana, Vileta de Capafonts, atura la tramuntana i endolceix amb mel boscana el concert dels teus ressons ".

No hay comentarios:

Publicar un comentario