jueves, 10 de diciembre de 2009

MASPUJOLS : Un poble escalonat




Si ahir vam viatjar al poble més alt del Baix Camp, avui visitarem el poble amb el terme municipal més petit ( 3,55 km2) , situat a una altitud que va des dels 201 metres fins al 541 de Rocabruna. Si Prades es " la vila vermella ", Maspujols és " el poble Escalonat " segons el pintor Joaquim Mir i Trinxet.



L'història de Maspujols està lligada al " Mas Pujol" i al nucli de " Rocabruna ". Formà part del terme de l'Aleixar fins a finals del segle XVI. El poble es formà al voltant del " Mas Pujol ", una masia senyorial documentada ja l'any 1.303 , i habitada pel seus propietaris Guillem Pujol i la seva muller Guillermina. En la actualitat té uns 620 habitants. A set Km. de Reus.

Fou un dels primer pobles ( segle XVIII) en destil.lar aiguardent, encara avui es conserven topònims com " l'olla de Cal Pujol " i " l'olla de Cal Barenys ". Tinc una gran estimació per aquest poble ja que vaig comviure al Seminari amb el tres Barenys ( els dos germans: Josep Mª i Jordi i el seu cosi ).

L'escut de Maspujols és un escut coronat: d´or , un mont de sable movent de la punta, somat a un mas d'atzur obert. Per timbre una corona mural del poble.

L'església està dedicada a Maria Assumpta ( 15 d'agost ) i la primera pedra es posà el dia 29 de maig de 1.695 i dirigida pel mestre d'obres tarragoní Josep Abat. La planta de l'església és rectangular, d'una sola nau de 28 m. de llarg per l6 m. d'ample. La façana té elements decoratius com la portada clàsica esculpida en pedra, on destaca la imatge de la Verge dins d'una fornícola.

Al costat esquerra de la façana arrenca el campanar , de 37 m. 'alçada. La seva planta és quadrada fins on arriba l'església i es converteix després en octavat i fou acabat l'any 1.760. El primer cos hi ha les esdtatues dels quatre evangelistes. El segons cos té quatre finestrals decorats en dos dels quals hi ha sengles campanes. I l'últim cos està envoltat per una balconada de pedra. Mòssen Ramòn Muntanyola li dedicà aquest vers : " Campanar de Maspujols/ meitat barroc meitat gòtic,/ tu t'enfiles tan com vols/ i entens el parlar estrambòtic del ventet i rierols / del Salt i del Vilaplana / Saps el preu de l'avellana/ i el nial dels esparves/ i et malfies dels xipres / que a desgrat de Sant Antoni/ feren pacte amb el dimoni/ d'enterrar-te pels diners ".

La cullita principal es l'oliva, denominació " Ciurana ", una de les places més típiques es la " de l'0li " .També cal mencionar l'ermita de sant Antoni de Pàdua, d'estil eivissenc i dissenyada la façana per Enric Baixeres, destacant l'espadanya dotada de quatre campanes. L'edifici és d'una sola nau amb un absis suau i cairats de fusta vistosos. Presideix la imatge del Sant flanquejada per dos relleus un dedicat a sant Antoni Abat, protector dels pagesos, i l'altre sant Francesc Xavier, copatró del poble

Menció especial hem de fer de dos pintors i un músic. Joaquim Mir i Trinxet, que plasma en " Poble escalonat " , el poble de Maspujols ( on destaquen els blaus compensats amb l'ocre ) i que pintà durant la seva estada en dit poble i el de l'Aleixar entre 1.905 - 1,906. Ceferí Olivé i Cabré ( aquarel.lista ) la seva mare Antònia Cabré i LLauradó procedia de " Cal Serralet ", per tant filla de Maspujols i el seu pare Pere Olivé, de Reus. Va fer un donatiu d'una aquarel.la per recollir fons per a la construcció de l'ermita. I finalment el musicòleg mossèn Higini Anglés i Pàmies, va nèixer 1 de gener de 1.888. Fou ordenat sacerdot el 1.912 i director de l'Institut Espanyol de Musicologia del Consell Superior d' Investigacions Científiques al 1.942 , i el 1.947 director de l'Institut Pontifici de Música Sacra a Roma, on morí l'any 1.969. El vaig conèixer i fou molt amable i amorós al dir-li que era de Vilaplana. Entre les seves obres musicals destaquen : " La música a Catalunya fins el segle XIII " ( recull de cançons tradicionals , més de 3.000, de Catalunya ). Tots el seus treballs estan recopilats en " Scripta musicologia Hygini Anglès ".Té carrers dedicats a Maspujols, Reus i Tarragona.



No hay comentarios:

Publicar un comentario