jueves, 17 de septiembre de 2009

LA GIRALDA I EL CAU DEL TAURÓ






Avui com sofreix de tendinitis no puc viatger molt lluny. Anirem a un municipi de la meva província de Tarragona, pàtria de l'exporter del Barça: Sadurni i del que fou Abat de Montserrat: Aureli M ª Esquerré, es tracta de L'ARBOÇ, tocant amb la província de Barcelona. Té al voltant d'uns 3.000habitantes i en el seu frontispici pot llegir-se. "L'Arboç terra de bon vi i de puntes de coixí" ja que pertany a la comarca del Penedès i alberga un museu de "puntes de coixí". La seva església està dedicada a Sant Julià, construïda entre 1.631 i 1.647 sobre una més antiga romànica; es poden veure unes pintures murals de gran valor iconogràfic. Però avui ens fixarem a LA GIRALDA reproducció mimètica (a escala) de la de Sevilla. Edifici residencial promogut per JOAN ROQUER I MARÍ que en el seu viatge de nuvis per Andalusia amb la seva dona Candelaria Negrevernís i Lasala, va quedar meravellat de l'arquitectura califal, que vol reproduir a la seva residència.
L'obra es va realitzar entre 1.877 -1.889. Va ser dirigida pel mateix. És un dels edificis emblemàtics de la població. Aquest conjunt arquitectònic ha complert el seu primer segle, es va acabar i es va habitar l'any 1.902. Si la construcció sorprèn des de l'exterior una visita guiada a l'interior li acabarà de despertar tots els sentits. La torre té una alçada de 52 metres, la meitat que l'original, i és la tercera torre amb minaret més alta després de la de Sevilla i la de Marraquec, acabada amb una preciosa escultura anomenada "giraldillo".
A l 'interior veuràs al Pati d'Els Lleons "de l' Alhambra de Granada i el Saló d'Ambaixadors" de Los Alcazar de Sevilla, la cúpula és d'or i cada detall està fet a mà. Té diverses sales i habitacions amb un mobiliari procedeix de palaus francesos. Les vidrieres policromades van ser realitatzades per orfebres de Lleó i les làmines d'or i altres complements artístics són còpia de la mesquita de Còrdova. Mostren així mateix l'exemplar més gran del món del "Quixot" i una espectacular col lecció de petxines marines única al món. Tant la façana com a l'interior veureu mostres d'inspiració neomedieval, àrab i de l'art califal.
EL CAU DEL TAURÓ és un altre dels llocs dignes de visitar. L'afany col.leccionista de JOAN RIBÉ ha aconseguit reunir mostres de més de 100 espècies de taurons. Ha dissecat al seu museu el tauró "Miracle" que el 20 d'agost de 2007 va ser vist i embarrancat a la platja del mateix nom, a Tarragona. Era una femella grisenca i mitjana 1,6 metres de llarg.Fa aproximadament uns 45 anys que va començar a col leccionar fòssils que trobava en els seus passeigs pel camp. Quan tenia 7 anys va trobar una dent de tauró que va despertar una gran curiositat per aquests animals. Avui té prop de 70.000 peixos entre taurons vius i dissecats, fòssils, llibres i documentació diversa. L'any 2000 va obrir un petit museu monogràfic al carrer de La Muralla número 23. És l'únic d'Espanya i el tercer del món per la seva importància. Abasta actualment uns 250 metres quadrats on hi ha grans aquaris i es poden contemplar exemplars vius, ja que una de les activitats és la criança de taurons, grumets o "ocellata", que després cedeix a diversos països.

No hay comentarios:

Publicar un comentario