martes, 4 de mayo de 2010

LA FEBRÓ : POBLE AMAGAT








LA FEBRÓ es l'únic poble del Baix Camp atravessat el seu terme per la conca del Siurana. Situat al nord de dita comarca. Rodejat pel massis dels Motllats, la Serra d'en Garcia i la Serra de la Cometa . Ficat al mig de la vall a una altitud de 754 metres. És una fita entre la frontera del català oriental i occidental per el que hi haguin paraules fetes i pròpies dels febronencs.

El seu terme té una extensió de 16,09 km cuadrats. I limita al sud amb els termes de Vilaplana i Arbolí, al est per Capafons, al oest per Cornudella del Montsant i al nord per Prades. El terme es pot considerar integrat per dues parts al N i al S, separades per la fondalada de la capçalera del riu Siurana. La meridional, força abrupta, és configurada per la serra de La Mussara, que en alguns punts supera els 1.000 metres i la septentrional pels contraforts de les Muntanyes de Prades , que arriben als 1.028 m. a la Moleta, a la partió amb el terme de Cornudella. La fondada, amb els barrancs de Vinarroig i del Gorg, és, en canvi, fèrtil i rica en aigua. El barranc del Gorg, afluent del Siurana, es el límit amb el terme d'Arbolí.

LA FEBRÓ té un entorn molt bonic gràcies als seus relleus calcaris amb grans cingleres, avencs i coves. En el terme municipal hi ha infinitat de fons d'aigua ( la del Bassi, del Pubill...) de les quals brolla amb molta força i és d'una qualitat excel.lent.

Els vents dominants son : El LLevant que porta plujes a la tardor i boires que truen el cap per la serralada de l'est. La Marinada que és humida i fresca i que durant l'estiu refresca als qui fan la migdiada. El Serè que és sec i impetuós manifestant-se entre la tardor i hivern. La Tramuntana, que causa moltes gelades durant l'hivern i treu les orelles per Capafons.
Comentaré les fotografies posades: la primera mostra una panoràmica que des de La Febró presenten les muntanyes de Prades: el nucli deshabitat al cim d'una carrena de Gallicant; el poblet de Siurana més a l'esquerre; el gorg del riu Siurana i al fons el Montsant, la muntanya del Priorat. La segona correspon a una visió del poble de La Febró venin de La Mussara. La tercera es el poble vist de més a prop junt amb les poques terres de cultiu. La quarta es una visió del poble moderna amb cases noves per segona residencia i l'última es una fotografia més antiga on les cases àdhuc presenten un aspecte més rústic i per tant més velles.

No hay comentarios:

Publicar un comentario